Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Startpagina Over mijzelf Mijn afbeeldingen Mijn muziek Mijn video's Contact Wendy Lamet Hanneke Smit Kees van het Maalpad Joke Noppers Sandra Overing Fysiotherapie Bekkenbodem- en incontinentie therapie 

Bekkenbodem- en incontinentie therapie

Een Bekkenfysiotherapeut is een Algemeen Fysiotherapeut, die zich na de vierjarige opleiding tot Algemeen Fysiotherapeut heeft gespecialiseerd in het behandelen van bekken gerelateerde klachten. De Bekkenfysiotherapeut is daardoor specialist in het behandelen van klachten in het gebied van buik, bekken en lage rug bij vrouwen, mannen en kinderen, die veroorzaakt worden door een verminderde functie van de bekkenbodemspieren. Aandachtsgebied voor de Bekkenfysiotherapeut is vooral:•ongewild verlies van urine en/of ontlasting;•niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;•moeizaam kwijt kunnen van ontlasting;•verzakking van blaas, baarmoeder of darmen;•pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen;•pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;•begeleiding bij operaties in de onderbuik;•bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling;•begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling.WerkwijzeDoor een verminderde functie van de bekkenbodemspieren kunnen pijnklachten ter plaatse van de buik, het bekken en de lage rug en ongewild urineverlies ontstaan. Anderzijds kunnen ook problemen met de bekkenbodemspieren ontstaan als gevolg van problemen ter plaatse van de buik, het bekken en de lage rug. Er is dus een wederzijdse beïnvloeding mogelijk van de betrokken structuren. Meestal wordt de Bekkenfysiotherapeut bezocht na een verwijzing door de huisarts, specialist of verloskundige. Door een intake en onderzoek wordt een beeld gevormd van het probleem en van de oorzaak van dit probleem. Het blijkt vaak dat de problemen ontstaan uit onwetendheid of door een verkeerde manier van plassen of ontlasten. Soms bestaat er een verband met zwangerschap of bevalling, een blaasontsteking of een doorgemaakte operatie. De behandeling bestaat uit het verstrekken van informatie en adviezen om de onwetendheid weg te nemen en de techniek van het plassen of ontlasten te verbeteren. Het leren herkennen van het onderliggende probleem en het trainen van de relevante spieren van de buik, de bekkenbodem en de lage rug hebben het geheel of gedeeltelijk wegnemen van de klachten als doel. Indien nodig wordt geadviseerd over het gebruik van ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband. Vergoeding De behandeling Bekkenfysiotherapie wordt door uw zorgverzekeraar betaald als u Aanvullend Verzekerd bent. Het aantal behandeling dat voor vergoeding in aanmerking komt is afhankelijk van uw zorgverzekeraar en de soort Aanvullende Verzekering.

De structuren in en rond het bekken vormen een ingenieus systeem van samenwerkende structuren.Doelstelling De leden van fysioHaaglanden stellen zich tot doel de kwaliteit van zorg door samenwerking te verbeteren.